Toplu Sms

Sağlıklı Nefes = Sağlıklı Seks Hayatı

Sağlıklı Nefes = Sağlıklı Seks Hayatı
Op. Dr. Sn. Abdülkadir Göksel sağlıklı nefesin hayatımıza olumlu ve olumsuz etkilerini sizler için açıkladı.Burun tıkanıklığı sağlığımızı nasıl etkiler? Birçoğumuz günlük yaşamın koşturmacası arasında sağlık sorunlarımıza ve vücudumuzun işleyişiyle ilgili yaşamsal önemi olan fonksiyon bozukluklarına neredeyse hiç önem vermiyoruz. Çoğu zaman pek de önemli olmadığını düşündüğümüz  burun tıkanıklığı sorunumuzun aslında günlük performansımızı, uyku kalitemizi, kalbimizin ve akciğerimizin yükünü nasıl arttırdığını ve hatta cinsel yaşamımızı nasıl olumsuz etkilediğini bilmiyoruz.

Burun tıkanıklığı horlamaya yol açar mı?
Burundan aldığımız nefes ile ağızdan aldığımız nefes arasında ciddi bir kalite farkı var. Burun solunumu sırasında aldığımız hava ısınarak, süzülerek ve nemlenerek akciğerimize ulaştığı gibi, burun deliklerinden geçen hava laminer akımla hızlı olarak iletildiğinden dolayı ağız boşluğundaki yumuşak damak ve dil kökü gibi yapıları emerek sarkmalarına yol açmadığından uyku kalitesini de arttırmaktadır. Özellikle uykuda ağzı açık uyuyan kişiler horlamaya ve uykuda soluk durmasına (apne) daha yatkındırlar. Burun tıkanıklığı olan kişilerde uyku kalitesi bozulacağından dolayı aslında bu olumsuz durum tüm günlük yaşamlarına etki eder. Sabahları yorgun uyanma, gün içerisinde isteksizlik, uyku hali yorgunluk ve akşamları erken saatte uyuma isteği, cinsel isteksizlik gibi sorunlar zaman içerisinde gelişebilmektedir.
Özellikle horlamaya yol açan burun tıkanıklıklarında kişi uyku partnerine gürültü nedeniyle rahatsızlık verdiğinden kötü bir yatak arkadaşı olarak sosyal açıdan da ilişkiyi etkilemektedir.
Tüm bu olumsuz durumlara basit ve önemsiz olarak algıladığımız burun tıkanıklığının yol açabileceğini unutmamalı ve eğer burun tıkanıklığını sürekli olarak yaşıyorsak nedenin araştırılması için bir KBB uzmanına başvurmalıyız.

Burun estetik ameliyatı burun tıkanıklığını çözer mi?
Burun tıkanıklığının en sık görülen nedenleri arasında burun orta duvarını oluşturan ve septum adını verdiğimiz kıkırdak, kemikten oluşan yapının eğrilikleri yer alır. Aynı zamanda burun alt konkaları (burun eti) büyümeleride nefes almamızı olumsuz olarak etkiliyor olabilir. Bu tip bozuklukları tedavisinde burun cerrahisi elbette sorunu ortadan kaldıracaktır. Burun ameliyatları sırasında her zaman estetik bir teknik kullanmaya gerek olmasa da bir çok burun yapısında estetik burun cerrahisi teknikleri ile burnun dış çatısındaki bozukluklarda giderilerek aynı zamanda burnun daha iyi nefes alması da sağlanmaktadır. Aslında burnun fonksiyonları açısından burun şeklinin de çoğu zaman önemi olabilmektedir. Dışarıdan baktığınızda orta hattan sapmış ve eğri görünen bir burnun fonksiyonlarının da bundan etkilenmesi olasıdır. Özellikle burun ön bölümündeki kıkırdak eğriliklerinde eğer burun estetiğiteknikleri kullanılmazsa sorun giderilemeyebilir. Dolayısıyla Fonksiyonel Burun Estetik ameliyatlarıhem burnun dış görünümünde düzelmeye neden olur hem de sağlığımız açısından etkili ameliyatlardır.

Burun tıkanıklığına ne gibi hastalıklar neden olabilir?
Sıklıkla biraz önce de bahsettiğim deviasyon ve burun eti büyümeleri yanında, alerjik rinit, sinüzit, geniz eti, nazal valv (burun giriş açısı darlığı) darlıkları da burun tıkanıklığının nedenleri arasındadır.  Sorunun nedenine yönelik uygulanacak tedavi ya da cerrahi yöntemle kişi sağlığına kavuşur.