Toplu Sms

Kadınlarda aşırı tüylenmenin nedenleri

Kadınlarda aşırı tüylenmenin nedenleri
Pediatrik Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Ukşal kadınlardaki tüylenmenin çoğu zaman hormonal bir nedene bağlı olduğunu belirtiyor.Bazen hormonal neden olmadan da görülebilen tüylenmenin 8 ana nedeni olduğunu belirtiyor:

1. Hipofiz bezinin rol oynadığı tüylenmeler. (Prolaktin hormonu salgılayan tümörler, bazı ilaçlar)

2. Böbrek üstü bezinin hastalıkları (Doğuştan veya sonradan olabilir)

3. Yumurtalıklarla ilgili sorunlar (Kistler, bazı ilaçlar)

4. Ailesel, kalıtımsal yatkınlık.

5. Bazı karaciğer hastalıkları

6. Bazı tümörler

7. İlaçlara bağlı (Kortizon, bazı hormon benzeri madde içeren besin takviyeleri, bazı bitkisel ilaçlar)

8. Erkeklik hormonunun derideki dönüşümünde bozukluk.

Bütün bu sebeplerin doktor muayenesi ve gerekli laboratuar testleri ile incelendikten sonra tedavi başlamalıdır. Altında yatan sebebi bulmadan güzellik sa-lonlarında çare aramak ise boşuna zaman kaybı ve ekonomik kayıptır...

Kadınlarda erkek tipinde tüylerde artış "HİRSUTİZM" olarak adlandırılır. Erkek tipi tüylenme ile ilgisi olmayan. yaygın tüy artışı ise bundan tamamen ayrı bir durumdur ve buna "Hl-PERTRİKOZ" denir. Hipertrikoz, kadın ve erkeklerde, yaygın veya lokal olabilir. Kadınlarda erkek tipi tüy artışı olan hirsutizm birçok nedene bağlı olabilir. Kadınlarda tüylenme; yüzde, yanaklarda, çenede, dudak üzeri ve boyunda sakal benzeri sert. koyu renkli tüyler; iki göğüs arasında, göbekte, karın alt bölümünde kalın ve sert kıllar; kol ve bacakların üst bölgesinde yoğun tüylenme ile ortaya çıkar. Zamanla tüylerin yoğunluğu artarak genç kız veya yetişkin kadınlarda bunalım, depresyon, aşağılık kompleksi gibi yaşam kalitesini, okul başarısını, toplumsal ve sosyal uyumu bozan çok ciddi problemler yaratır. Tüylenme tedavisine başlamadan önce mutlaka sebebi araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.