Toplu Sms

Güneş Bonyosu

Güneş banyosu
Güneş ışınlarından yararlanmayı amaçlayan bir yöntem. Güneş ışınlarının yararı tıbben kanıtlandıktan sonra, yaygınlaşmıştır. Özellikle yaz aylarında, plajlarda güneş banyosu yapılarak güneşten yararlanılır. Dağda ve prevantoryumlarla sanatoryumlarda da, hastaların güneşten yararlanması için güneş banyosu uygulanır.

Kemiklerin gelişmesinde rolü olan D vitamininin özellikle güneş ışınları altında yarar sağladığının anlaşılmasından beri, çocuklar da güneş banyolarından yararlandırılmaktadır.

Güneş banyosu, belirli ölçülere göre yapıldığı takdirde yararlı olur. "Yanmak" için uzun süre güneşte kalmak ise tehlikelidir.

Ancak güneşte bilinçsiz ve çok durmak, güneş çarpması gibi sağlığı tehdit edici durumlara yol açabilir.

Güneş çarpmasına güneş ışınları altında uzun süre kalmak yol açar. Çağımızın «güneşte yanma» modası sık sık güneş çarpmasına sebep olmaktadır. Güneş çarpan kişi kendisini alabildiğine bitkin hisseder. Kırıklık, baygınlığa bile dönüşebilir. Sürekli baş dönmesi ve mide bulantısı vardır.

Bu rahatsızlıktan sakınmak için, uzun süre güneş altında kalmamak gerekir. Hasta hemen gölgelik bir yere taşınmalı, önü, yakası açılmalıdır. Alın şakak ve ensesine soğuk kompres de ya rarlıdır. Vakit kaybetmeden doktora haber vermek lâzımdır.