Toplu Sms

Soğuk Havalarda Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?



Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk havanın etkilerini çevremizde olduğu kadar cildimiz üzerinde de görmeye başlarız. Soğuk hava, düşük nem oranı ve rüzgar bir araya geldiğinde, cildi kurutupzarar verebilirler. Kan dolaşımından damarların büzülmesine dek vücudumuzda çeşitli değişikliklere neden olan soğukla birlikte cildimiz de savunmasız kalır ve sanki cildimiz hızla yaşlanmışçasına belirtiler ortaya çıkar. Evlerde kullanılan merkezi ısıtma sistemleri de cilt kuruluğuna tuz biber olur. Kuru havalarda cilt kendi nemini salarak bu açığı kapatmaya çalışır. Soğuk havalarda cilt bakımı, cildin ekstra kuruluğu göz önüne alınarak yapılırsa, kış aylarını nemli ve daha sağlıklı bir cilt ile geçirmek mümkün olabilir.

Daha Çok Nem!

Soğuk havalarda su bazlı yerine yağ bazlı, merhem kıvamında bir nemlendiricikullanılabilir. Yağ, cilt üzerinde koruyucu bir tabaka etkisi gösterecek ve ince krem ya da losyonlara göre ciltteki nemin daha çok korunmasını sağlayacaktır. Nemlendirici seçerken tercihinizi doğal ve organik ürünlerden yana yapmak isteyebilirsiniz. Badem, avokado, hindistancevizi veya jojoba yağları cildi hem nemlendirir hem de besler. Ayrıca gliserin benzeri nemlendirici madde içeren ve nemi cilde çeken losyonları da kullanabilirsiniz.
Kullanacağınız cilt ürünlerinin içinde neler olduğuna her zaman bir göz atmanız tavsiye edilir. Koruyucu ve parfüm veren maddeler cildi kurutup tahriş edebilir. Propilen glikol,quaternium-15 ve imidazolidinyl urea adlı koruyucular çeşitli bakım ürünlerinin içinde bulunan ve hassas ciltlere dokunduğu bilinen başlıca maddelerdir.
Ayrıca soğuk havalarda anti-bakteriyel sabun, parfümlü sabun ve alkol içeren cilt bakım ürünleri kullanılmamalıdır çünkü bu ürünler cildin yağını kurutabilir.

Dışarı Çıkarken Cildinizi Koruyun

Yazın nasıl cildimizi güneşten kaçırıp, korumaya uğraşıyorsak kışın da aynı koruma temposunu devam ettirmemiz gerekir. Bulutlu ve karlı günlerde bile doğal içerikli bir güneşten koruyucu krem sürmek ve dudak nemlendiricisi kullanmak gerekir. Özellikle karın, ışığı sudan daha çok yansıttığı bilinmektedir. Dudaklarımızda yağ bezleri olmadığı için çok çabuk kurur ve çatlarlar. Yüzünüzü atkıyla örtmek ve eldiven kullanmak soğuk hava kızarıklıklarının ve çatlamaların önünü kesebilir.

Çok Sıcak Suyla Yıkanmayın

Kışın sıcak bir banyo kadar keyif veren az şey var belki ama banyodaki su ne kadar sıcaksa cildi o kadar çok kurutacak demektir. Sıcak su, ılık ya da soğuk suya göre cildin yağını çok daha çabuk alır. Bu yüzden kışın banyoda kalma süresini biraz azaltmak veılık suyla yıkanmak cilt için daha iyi olur.
Banyo sırasında cildi tahriş etmemeye özen göstererek peeling yapılırsa, kaşıntıya neden olan kuru cilt tabakası atılabilir. Ancak banyodan çıkar çıkmaz hemen nemi hapsedecek bir yağ ile, cildi tümüyle nemlendirmek önemlidir.

Nem İçin Bol Su veya Bitki Çayı İçin

İçimizde sağlık durumumuz neyse hemen dışarıya, cildimize de yansır. Vücudun nemini koruması için yeteri kadar su içiyor olmak gerekir. Alkol, kafein ve diğer tüm idrar söktürücü özellikteki içeceklerden kaçınmak en iyisi olur. Sıvı içeren meyve, sebze, çorba benzeri gıdalar ve bitki çayları vücudun nemini korumasına yardımcı olacaktır.

Omega-3’ler Bakımından Zengin Yiyecekler Tüketin

Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, sağlıklı yağlardır ve hücrelerinizde doğal yağların barınmasına ve cildin nemli kalmasına yardımcı olurlar. Soğuk su balıkları ya da ceviz gibi gıdalar arasından omega-3 içerenlere ağırlık verebilirsiniz. Daha çok nem açısından düşünüyoruz ama aslında yediklerimizin cildimizi yakından ilgilendirdiğini tüm yıl boyunca hatırlamalıyız. Asitli, yağlı, tuzlı gıdalar, sigara ve alkol hava kaç derece olursa olsun cildi olumsuz etkiler.

Evi ya da İş Yerini Çok Isıtmayın

Ev ya iş yerlerinde kullandığımız çoğu ısıtma sistemi hem havayı hem de cildi kurutur. Soğuk günlerde bütçemiz el verdiğince, ısıtma cihazlarını köklemeye çalışırız ama aslında cilt için kötülük yapmıuş oluruz. Havayı kurutmaması ve vücudumuzu olumsuz etkilememesi için oda sıcaklığının 23 dereceden az olması tavsiye edilir. Unutmayın ki dışarının soğuğu ile iç mekanların sıcaklığı arasındaki yüksek ısı farkı da cildi yıpratacaktır. Isı değişimine maruz kalan cilt gerilip kuruyabilir.
Bulunduğunuz mekanın nemini kontrol etmek için bir diğer seçenek de iç mekanlarda, özellikle de yatak odasında, havaya nem veren cihazlardan kullanmak olabilir.
Soğuk havalarda yukarıdaki öneriler cildinizi korumak için işe yarayacaktır ancak eğer ciltte soğuk havanın yol açabileceğinden daha şiddetli anormallikler göze çarpıyorsa en iyisi önce bir cildiyeciye başvurmaktır. Soğuk hava dışında alerji, astım, egzama ya da başka genetik rahatsızlıklar da cildinizi etkiliyor olabilir.