Toplu Sms

Günde 2 Litre Su İçmek Gerçekten Faydalı mı?


Suyun hayatımızın için ne derece önemli olduğunu biliniyor. Fakat çok fazla su içmek gerçekten o kadar faydalı mı?

Yapılan yeni bir araştırma, çok su içmenin sağlığa faydalı olduğu yönünde hiçbir kanıt bulunmadığını ortaya koyuyor olabilir. RealAge doktorlarından Axel Goetz, konuyla ilgili 'Geçmişte daha fazla suya gereksinim duyduğunuzu veya hafifçe dehidrate olduğunuzu gösteren bulgular kendinizi ağır sıvı kaybının kendini daha yorgun hissetmek gibi bulgularına karşı korumanıza yardımcı olabilirler. Bununla birlikte duyduğunuz gereksinimin ötesinde sıvı almanın yararı oldukça düşüktür. Tuvalete çok daha sık gitmenizin dışında bir sonuç üretemezler.' şeklinde konuşuyor.
Özellikle 1990'larda yaygınlaşan bu inanca göre, günde iki litre su tene iyi geliyor, kilo verilmesine ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor; bunun yanı sıra yeterli su içmeyenler sağlıkproblemleriyle karşılaşabiliyor. Bu mitin yaygınlaşması, insanları susadıkları zaman su içmek yerine, gün boyunca ellerinde su şişesiyle dolaşmaya sevk etmişti.
Ancak, Pennsylvania Üniversitesinden Dr. Dan Negoianu ile Dr. Stanley Goldfarb'ın klinik çalışmaları tarayarak vardıkları sonuç, bu kadar çok su içmenin saptanmış herhangi bir yararı olmadığı yönünde. Bilim adamları, sıcak ve kuru havalarda su ihtiyacının arttığını, bazı hastalıklardan mustarip olanların fazla sıvıya ihtiyaç duyabileceğini, ancak "ortalama sağlıklı insanlar için böyle bir ihtiyaç bulunmadığını" belirtti.
Yeni araştırmaya göre, susuzluk derinin görünümünü değiştirebiliyor, ancak çok su içmenin deriyi güzelleştirdiğine dair klinik bir bulgu yok. Dehidrasyon ise kaçınılması gereken bir durum. Dr.Axel Goetz konuyla ilgili 'Dehidrasyon için en iyi tedavi dehidrasyonu önlemektir. Bu nedenle sıcak ve kuru bir ortamda çok terleyeceğinizi veya çok sıvı kaybedeceğinizi düşünüyorsanız sıvı dengesinde açık vermemek adına önceden biraz su içmek doğru olacaktır.' açıklamasını yapıyor.Bunun yanı sıra bazı araştırmaların, fazla suyun böbreğin tuz ve üreyi vücuttan atmasına yardımcı olduğunu gösterse de bunun sağlığa ne gibi yararı olduğunu göstermekte başarısız kaldığı belirtildi. Daha çok su içmenin tokluk hissi yaratıp kilo vermeye yardımcı olduğu iddiasını da araştıran bilim adamları, bu konudaki araştırmaların da somut sonuca varmada başarısız olduğunu belirtti. Journal of the American Society of Nephrology'de yayımlanan araştırmada, "Genel olarak bu konuda kanıt yetersizliği söz konusu" deniliyor.
Prostat veya idrar tutamama probleminiz olmadığı halde can sıkıcı derecede sık olarak tuvalete gidiyorsanız gereğinden fazla sıvı alıyorsunuz demektir. Sıvıları rahatça tüketebileceğiniz miktarlarda alın. Sıcak havalarda ve fiziksel olarak yoğun efor harcadığınızda veya hasta iken sıvı alımınıza özellikle dikkat edin.Yoğun çalıştığınızda veya antrenman yaptığınızda zaman zaman dehidrasyon belirti ve bulgularını kontrol etmeyi unutmayın, kişisel yapınıza ve çevrenize uygun olmayan önerilere de kulak asmayın. Vücudunuzun sesine kulak vermeniz sıvı alımınızı artırmanız veya beslenme programınızı yüksek sıvı içerikli besinlerle takviye etmeniz gerekip gerekmediğini anında saptamanızı kolaylaştırabilir.