Yüzünüzde oluşan Sivilce lekeleri sizi çok mu rahatsız ediyor? Sivilce lekeleri öle fazla kafanıza takmayın bir kenara bırakın. Hiç kimse yüzünde sivilce olsun istemez. Bunlar yalnızca fiziksel görünümünüzü değil genellikle duygusal yönden de sizi etkiler. Ama yüzünüzde sivilce izi ile yaşamaya razı olmak zorunda değilsiniz. Temiz ve pürüzsüz bir cilt yapısına sahip olabilmek için yapmanız gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz. Sivilce ve sivilce lekeleri için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Sivilce Lekeleri |
Sivilce lekeleri oluşmasını engellemenin en iyi yolu sivilceleri yok etmektir. Asla sivilcelerinizi sıkmayın veya elinizle patlatmayın. Bu sivilcelerin iz bırakmasına sebebiyet verir. Cildinizi sürekli temiz tutun ve sivilce üzerine makyaj yapmayın aksi halde daha kötü hale gelir. Sivilce lekeleri oluşumunu önlemek için önce sivilceleri engellemek gerekir.
Sivilce lekeleri sağlıklı beslenerek ortadan kaldırılabilir. Evet, bol miktarda su içmek ve meyve sebze tüketmek sivilce lekeleri oluşmasını engeller. Meyve ve sebzeler cilt sağlığınızı korumak için gerekli vitaminleri sağlar. Su içmek ise cildinizin yenilenmesine ve temizlenmesine destek olur. Limon suyu da derinin hızlı değişimine yardımcı olduğundan sağlıklı derinin gelişmesini sağlar. Sivilce lekeleri ile mücadele etmek için yeterince kararlıysanız su içmeyi mutlaka alışkanlık haline getirmelisiniz.
Tüm bunların haricinde, eczaneden satın alınabilecek sivilce lekeleri için üretilmiş ilaçlar sivilce lekeleri mücadelenizde size oldukça kolaylık sağlayacaktır. Başka bir alternatif ise lazer ile cildi yenileme olabilir. Bazı insanlar sivilce lekeleri ve sivilce iltihaplarını ortadan kaldırmak için buz kullanırlar. Temel olarak buzun soğuğu sivilce lekeleri üzerinde tedavi edici özelliği ile cildinizi daha az iltihaplı ve pürüzsüz bir hale getirir. Sivilce lekeleri oluşumunu üzerinde buz küplerini bir bez parçasına sarın ve her gün 15 dakika sivilce üzerinde bekleterek sonuç alabilirsiniz.
Günde iki kez sivilcelere uygulandığında kuşburnu çekirdeği yağı da sivilce lekeleri oluşumunu engellemeye destek olur. Kuşburnu çekirdeği yağı aynı zamanda yaşlanma geciktirici (anti-aging) özelliğe sahiptir, cildinizi gençleştirir, kırışıklıkları azaltır ve cildinize doğal bir renk kazandırır. Sivilce lekeleri mücadelesi yaparken cilt bakımınız için de kuşburnunu çekinmeden kullanın.
İnsanların birçoğu hayatlarının bir döneminde sivilce sorunu ile karşılaşır ve çoğu zaman sivilce lekeleri oluşmaz. Ama bazı kişilerin sivilceleri yara izlerine dönüşür ve uzun yıllar boyunca bunu taşımak zorunda kalabilirler. Bu sivilce lekeleri ve hatalar, kişiden kişiye değişmekle birlikte fazlasıyla rahatsız edici olabilirler. Sivilce lekeleri sosyal ortamda insanın kendine olan güven eksikliğine kadar gidebilen duygular oluşturabilirler.
Sivilce lekeleri ile mücadele etmenin en iyi yolu onları uygun tedavi etmekten geçer. Fazla sert sivilceleri sıkmaya çalışmak özellikle bu lekelerin oluşumunda en başta gelen nedendir. Bunun şu an sizlere yardımcı olmayacağının farkındayım. Ama yeni sivilceleriniz varsa, en azından onların leke bırakmasını engellemek için özellikle yediğiniz besinlere son derece dikkat edin, bundan sonra sivilce lekeleri ile mücadeleye başlayabilirsiniz.
Sivilce lekeleri bir çeşit cilt yapısının bozulmasıdır. Lekeler ve izler çoğunlukla ilk başlarda hastalar tarafından şaşkınlık ve üzüntüyle karşılanır. Lekeler soluk renkte veya kahverengi düz izlerdir, oysa yara izleri girintili çıkıntılı olarak görülebilir veya kabarcık şekillerde olabilirler. Bunların ciltte önceden var olan iri sivilcelerin izleri olduğu bakınca hemen anlaşılır. Bundan dolayı sivilce lekeleri ile mücadele ederken asla bilgisiz hareket etmemek gerekir.
Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer |
Sivilce Lekelerinin çoğunlukla iki tür çeşidi vardır
Keloid scar ciltte vücut tarafından iyileştirilen sivilce lekelerinin yerinde dokunun biraz fazla büyümesiyle sonuçlanan sivilce lekesi çeşididir. Genelde hafif daha sert, tümsek ve lastik gibi elastik yapıdadır, rengi ise cilt renginden biraz daha açık renkte olabileceği gibi pembeden kahverengiye de değişebilir.
İce pick scar ise dermise derine uzanan cilt lekesi çeşididir. Küçük bir delici aletle delinmiş gibi görüntüsü vardır. Suçiçeği yarasını da andırır. Bu sivilce lekelerinin ortalarında minik çukurlar vardır ve çoğunlukla yanaklarda görülür.
Sivilce lekeleri ve sivilce lekeleri tedavisi
1 - Lazer ile sivilce lekesi tedavisi: Cildin hasarlı bölgelerini ortadan kaldırmak için lazer ışınları kullanılan tedavi yöntemidir. Sivilce lekelerinde % 50-75 oranında başarı sağlandığı, bu başarı oranının bazı hastalarda % 90 lara kadar ulaşılabildiği tedaviler görülmektedir. Belki tek olumsuz yanı öbür tedavi yöntemlerine göre biraz daha maliyetli olmasıdır. Ablative ve non-ablative olarak 2 ye ayrılır. Ablative lazer yöntemi derinin dış tabakalarına etki eder. Non-ablative lazerle sivilce tedavisi ise, lazer derinin yüzeyinde zarara sebep olmadan dermiste değişiklikler yapar. Sivilce lekeleri ile mücadelede lazer yöntemi etkili bir yöntemdir.
En fazla kullanılan ablative lazer yönteminde, sivilce lekeleri ve sivilce izleri özel bir teknikle yakılır. Yeni oluşan deri daha düzgündür, izler daha azdır. Genellikle iki hafta içinde yaralar iyileşir, ama tam iyileşmeden önce kısa bir dönem boyunca cilt kırmızı kalabilir. Bu kırmızılık dönemi bazen birkaç aya kadarda uzayabilir. Ablatif olmayan lazerler deriyi sıkar ve yeni collagen oluşumunu uyarır. Bu lazerler yumuşak sivilceler için ve derin olmayan sivilce lekeleri tedavisinde kullanılması başarı oranını yükseltir.Hypopigmentation veya deri renginin kaybı lazer ile tedavinin nadiren de olsa mümkün bir yan etkisidir. Özellikle fazla koyu renk ciltlerde bu etki görülebilir. Elbette ki sivilce lekeleri için sizi muayene edecek uzman bunun kararını daha sağlıklı verecektir.
2 - Kesip çıkarma yöntemi. Bu yöntem büyük sivilce lekesi tedavilerinde uygulanır. Mevcut leke küçük bir kesici alet ile kesip alınır ve dikiş atılır. Dikiş yerinde küçük bir iz kalabilir fakat orjinal lekeden çok daha küçük olacağı için tercih edilebilir. Veya sivilce lekesi kesip çıkarıldıktan sonra bir deri nakli yapılabilir. Bu deri genelde kulağın arkasındaki deriden alınır. Bunda da yine iz kalabilir ancak ilk sivilce lekesi izinden daha az fark edilir olacaktır.
3 - Subcutaneous Incision – Sivilce lekesi tedavisinde deri altında kesi yöntemi. Lokal anestezi altında yapılan basit cerrahi bir operasyondur. Bir iğne veya küçük bir kesici, deriye batırılır ve derinin yüzeyine paralel olmak koşulu ile deriyi ayırır. Yani alet, deriyi daha derinde bulunan dokulara bağlayan bantları keser. Deri görünür bir şekilde kaldırılır ve amaç çukur olan yerleri biraz daha düzeltmektir. Sivilce lekesi tedavilerinde hem dışarıdan hem de içerinden yapılan müdaheleler vardır.
4 – Dermabrasion; Sivilce lekeleri tedavisinde olduğu gibi birçok deri kusurlarında bu yöntem kullanılır. Bu yöntemde cilt üzerindeki ölü hücreler atılır ve cildin gençleşmesi sağlanır. Yeni, sağlıklı hücreler, dengeli bir cilt için hücrelerin üretimini artırır. Bu yöntem de yine lokal anestezi altında yapılır. Kuısaca; etrafında hızla dönen minik bir tel fırça, derinin en üst tabakalarını aşındırır. İyileşmeden sonra, yara izleri daha az belirgindir, izlerin derinlikleri azalmış haldedir. Buna kısaca düzgün bir cilt yüzeyi oluşturmak için derinin cerrahi olarak kazınması işlemidir diyebiliriz. Bu yöntem fazla derin olmayan sivilce lekeleri tedavisinde olumlu sonuç alınır..
5 - Dolgu yöntemi; Sivilce lekesi bu yöntemde dermal dolgu malzemeleri kullanılır. Bir dolgu malzemesi sivilce lekesine şırınga edilir ve çukur yara izini yükseltir. Sonuçları sürekli değildir ve birkaç aydan sonra tekrarlanmaya ihtiyaç duyar. Çünkü vücut bu dolgu maddelerini absorbe eder. Bu dolgu malzemeleri collagen, hyaluronic asit veya hastanın kendi vücudundan alınacak yağ olabilir.
6 - Kimyasal peelingler. Nispeten en ucuz sivilce lekesi tedavi şeklidir. Küçük ve derin olmayan sivilce lekesi tedavisinde başarı gösterir. Cildin hasarlı olan üst kısımlarını soyarak, alttan yeni ve pürüzsüz bir cilt tabakasının çıkmasını teşvik etmeye dayalı bir yöntemdir. Eczanelerde hazır olarak satılan değişik markalarda peelingler olabildiği gibi bunlar bazı merkezlerde uzman kişiler tarafından da uygulanmaktadır. Sivilce lekeleri tedavisinde peelingler etkili olabilmektedir..