Başkent Üniversitesince 9 bin kişi üzerinde yapılan araştırma, katılımcıların yüzde 70'inin sabah yüzünü, yüzde 58,2'sinin ise tuvaletten çıkınca ellerini yıkamadığını ortaya koydu.
Başkent Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümünce gerçekleştirilen "Yeterince Temiz miyiz" başlıklı araştırmada, toplumda bilinmesi gereken temel sağlık davranışları incelendi. 9 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, el-yüz ve tuvalet temizliği gibi günlük alışkanlıklar sorgulandı.
Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simten Malhan'ın önderliğindeki araştırmada, katılımcıların yüzde 70,5'i sabah kalktığında elini yüzünü, yüzde 61,1'i dışarıdan eve döndüğünde elini yıkamadığını belirtti.
Katılımcıların yüzde 76,9'u tuvalete girmeden, yüzde 58,2'si çıktıktan sonra ellerini yıkamadığını, yüzde 87,1'i tuvalete girmeden önce ve yüzde 8,9'u çıktıktan sonra sifonu çekmediğini, yüzde 48,8'i sifonu çekerken tuvalet kapağını kapatmadığını ifade etti.
Araştırma, özellikle 15-44 yaş grubunun, diğerlerine göre temizlik konusunda daha duyarlı olduğunu, eğitim düzeyi yükseldikçe temizliğe verilen önemin arttığını gösterdi.
Prof. Dr. Malhan, hijyene verilecek önemle birçok hastalığın bulaşmasının önlenebileceğini vurgulayarak, "Ortalama 20 saniyede el yıkanabilirken, çok küçük maliyetlerle çok büyük hastalıkların önüne geçilebileceği göz ardı edilmemeli" dedi.
Malhan, basit davranışların öğretilmesiyle, bulaşıcı hastalıkların tedavisindeki yüksek maliyetlerin de önlenebileceğini ifade etti.