Ayak sağlığına özen gösterenlere Gaziantep'in kültürel değerleri arasında yer alan ve "yemeni" denilen ayakkabılardan kullanmaları tavsiye edildi.
Kentin tarihi turistik yerlerinde çeşitli renk ve modelleriyle satışa sunulan yemeniler, turistlerden ilgi görürken, yurtdışına da ihraç ediliyor.
Gaziantepli dördüncü kuşak yemenici Mehmet Orhan Çakıroğlu, ailesinin 120 yıldır bu ayakkabıları ürettiğini söyledi.
Kullandıkları derilerin doğal olduğunu belirten Çakıroğlu, o yüzden yemenilerin sağlıklı bir ayakkabı türü olduğunu vurguladı.
Babet yerine yemeni giyilsin
Çakıroğlu, özellikle gençlerin babet giydiğini ancak piyasadaki birçok babette orijinal ürün kullanılmadığını söyleyerek, "O yüzden sağlığı tehdit edilebiliyor. Yemeninin çıkış noktası, ayağı terletmemesi ve serin tutması. O yüzden şu günlerde talep artışı var" dedi.
Yemeniyi ilk kez ayağına giyen kişilerde tıpkı toprağa basmış gibi bir his oluştuğunu anlatan Çakıroğlu, şunları söyledi:
"Yemeniler tamamen hakiki deri olduğu için terleme, koku, mantar, egzama gibi rahatsızlıklar yapmaz. Çünkü derinin yapısını bozacak herhangi kimyasal madde kullanmıyoruz. Eskiden tek renk olarak üretilirken, bugün çeşitli renklerde yemeni üretiyoruz. Kullandığımız boyalar doğala özdeş boyalardır. Yemenin yapımı oldukça zahmetlidir. Bir usta sabahtan akşama kadar bir ya da iki çift yemeni yapabilir. Orijinal yemeninin tabanında kil kullanılır. Giyildiğinde ayağın şeklini alıp tamamen ortopedik hale dönüşür. Kil vücuttaki elektriğin atılmasını sağladığı için insanı rahatlatır."